Sunday, July 13, 2008

Herst en winter in Zuid Afrika - mei/juni/juli 2008

In Mei vordert de zwangerschap gestaag en vullen wij onze weekenden met sportactiviteiten. De tennis- en golfbanen van Johannesburg doen het goed. Een dagtochtje naar de de Tschwaing krater (enorme meteoriet) in de buurt van Pretoria biedt een mooie wandeling, maar toch wat minder spektakel dan we hadden gehoopt/verwacht. Belle geniet, zoals gebruikelijk, volop vanuit de rugdrager.


Begin Juni arriveren Opa en Oma Roelofs in Johannesburg, maar ze vliegen direct door naar de Kaapregio. Een weekje later komen ze dan toch echt bij ons op bezoek. Belle vindt het prachtig, want ze wordt enorm verwend. Overdag is het heerlijk herstweer met 20-25 graden, 's avonds koelt het wel echt af met zo'n 0-4 graden.

We vertrekken voor een paar dagen naar Pilanesberg National Park (2u rijden, prachtige natuur en de Big 5). Onze lodge schotelt ons heerlijk eten voor en de Game Drives zijn keurig aangepast op de winter (latere start in de ochtend en juist vroeger in de middag). Met een warme trui, jas en deken is het dan ook heerlijk genieten in de open lucht. Met olifanten, leeuwen en neushoorns van heel dichtbij vinken we toch weer 3 van de Big 5 af.




Tussen de bedrijven door vieren we het EK voetbal in een heus 'Holland House' op slechts 450m van ons huis in een gezellige kroeg (tenminste tot en met de kwartfinale). Uniek om zo met 450 Oranje Fans helemaal aan de andere kant van de wereld de wedstrijden te volgen. Grootste overeenkomst zijn de bitterbalen (ja, echt waar, speciaal ingevlogen), grootste verschil... halve liter bier voor 1 Euro.

Om Opa en Oma volledig te laten genieten, knijpen Cecile en Bas er voor twee dagen tussenuit. Lekker ontspannen in een country resort & spa, even ten noorden van Pretoria. Rondje golf, bezoekje aan de beroemde diamantmijn van Cullinan, veel lekker eten en natuurlijk even compleet relaxen in de spa. 's Middags nog even centrum Pretoria, dineren en huiswaarts. Daar blijkt dat Belle (niet geheel onverwacht) nu Opa en Oma kan zeggen...

We bezoeken nog met z'n vieren het Apartheid museum. Erg indrukwekkend. De 'geadviseerde' 2-3 uur is voor ons echt te kort, dus ruim 5 uur later zijn we -behoorlijk uitgeteld- weer buiten.

Opa en Oma reizen nog een midweek richting Blyde River Canyon en het Kruger Park, maar wij blijven achter. Daarna nog een lang weekend samen in Johannesburg. Opa en Bas klussen het nieuwe bed voor Belle in elkaar, zodat er straks plaats is voor de aanstaande baby. Op 30 juni vertrekken Opa en Oma weer naar Nederland.

Bas woont een begrafenis bij van de schoonmoeder van een collega. De kerkdienst vindt plaats in een klein (en erg koud) kerkje in SoWeTo's Meadowlands. Als enige blanke was dat een aparte ervaring. Eerst een twee uur swingende ceremonie, waarbij iedereen meedoet; gezang en dans wordt ingezet vanuit de kerkbanken en het koor valt bij. Vervolgens een lange begrafenisstoet (inclusief een grote bus voor mensen zonder eigen vervoer) en tot slot een groot buffet bij de weduwnaar thuis (hier was Bas niet meer mee naar toe gegaan). Uniek om mee te maken hoe verschillend zo'n begrafenis is van Nederland...

Begin Juli moet Cecile er dan toch aan geloven; de buik wordt te groot om nog prettig tennis of golf te kunen spelen. Op 12 Juli gaan dan maar een avondje heerlijk dineren (dat gaat nog erg goed!). La Madeleine is naar verluid het beste restaurant van Zuid-Afrika. De chef-kok-eigenaar Daniel is een Belg die 30 jaar geleden is geimmigreerd naar ZA en sindsdien vele culinaire prijzen heeft gewonnen. Wij hebben er dan ook heerlijk zitten genieten.

Maandag 14 juli gaat Belle voor het eerst naar school. Dat wordt spannend!

No comments: